Blog

Komentář k vývoji na finančních trzích – Srpen 2024

Na začátku srpna proběhla menší přibližně 10 % korekce, která byla pravděpodobně způsobena následujícími faktory: zvýšením úrokových sazeb ze strany Bank of Japan a současně zvýšením obav z přicházející ekonomické recese po horších datech ohledně nezaměstnanosti. 

Nakonec ale dokázaly akcie zakončit pozitivně a za měsíc srpen si index S&P 500 připisuje 2,4 % a dokonce i japonský index Nikkei 225 po až 15 % propadu v jeden den skončil v srpnu v kladných číslech. Je tak krize zažehnána? 

To rozhodně nejde říct jen po měsíci od doby, kdy se začala zvyšovat pravděpodobnost recese v USA a kdy Fed v reakci na horší makroekonomická čísla změnil svá očekávání ohledně snižování úrokových sazeb. Konkrétně se očekává, že v září by mohlo dojít ke snížení až o 0,5 % a do konce roku 2024 by úroková sazba v USA mohla být na 4 % ze současných 5,5 %.

Jak to ale již tradičně poslední roky bývá, v září zažívají akciové indexy menší korekce a téměř hned od začátku září vidíme, jak akciové indexy mírně klesají. Včetně japonského Nikkei 225, který poklesl až o 10 %.

Pokud jde o makroekonomická data za srpen, pak meziroční míra inflace už je v USA dokonce pod 3 %, konkrétně na 2,9 % a vypadá to, že ji Fed konečně dostal pod kontrolu. Nezaměstnanost vyšla o trochu nižší na 4,2 %, po červencovém růstu až na 4,3 %. Takže zatím to nevypadá na zhoršení.

Meziroční míra inflace za měsíc červenec vyšla v ČR na úrovni 2,2 %. Růst HDP za 2. čtvrtletí byl revidován směrem výše a meziročně roste o 0,6 % zatímco mezikvartálně roste o 0,3 %. Německo ale na rozdíl od toho meziročně stagnuje za 2. čtvrtletí a dokonce mezikvartálně klesá o 0,1 % a nachází se tak stále v recesi.

Co se týká výsledků meziroční inflace v Evropě, pak ta se za červenec drží na nízkých úrovních kolem 2,6 % a za srpen se očekává že by měla klesnout dokonce až na 2,2 %. ECB ale zatím stále signalizuje, že do konce roku pravděpodobně nedojde k výraznějšímu snížení úrokových sazeb a spíše se dočkáme jen jednoho maximálně dvou snížení. To vše se ale dozvíme na zasedání, která proběhnou v září.

A jak si vedla ostatní aktiva? Ropa nám začíná o pár % klesat a můžeme tak očekávat levnější paliva i u nás v Česku. Zlato překvapivě opět dosáhlo nových vrcholů, aktuálně až na úroveň přes 2560 USD za trojskou unci. Bitcoin v rámci srpnové korekce klesl dokonce pod 50 000 USD. Poté ale znovu rostl a dnes se drží na úrovni kolem 55 000 USD.

ČR:

Meziroční míra inflace za červenec se drží v tolerančním pásmu a vyšla na úrovni 2,2 %. Inflace už tak není hlavním tématem v rámci ČR. 

Důležitějším tématem je výše růstu HDP, která po revizi přinesla celkem pozitivní výsledek za 2. čtvrtletí roku 2024. HDP bylo revidováno směrem výše a meziročně roste o 0,6 % zatímco mezikvartálně roste o 0,3 %. 

Meziroční růst HDP v ČR

Obsah obrázku text, snímek obrazovky, řada/pruh, Vykreslený graf
Popis byl vytvořen automaticky

Zdroj: tradingeconomics.com

Od 1. 9. 2024 začal platit zákon, který zpoplatňuje předčasné splacení hypotéky. Do teď bylo předčasné splacení zdarma nebo jen za minimální poplatek, od září ale budeme platit až 0,25 % z předčasně splacené částky za každý započatý rok zbývající do konce fixace úrokové sazby, nejvýše však 1 % z předčasně splacené částky.

Nová pravidla se vztahují na úvěrové smlouvy sjednané po 1. září 2024. U běžících smluv se pravidla aplikují jen na klienty, kteří hypotéku předčasně splatí během fixace, která bude sjednána až po 1. září 2024.

USA:

Inflace v USA potvrzuje definitivně klesající trend a meziroční míra za červenec vyšla na 2,9 %. Služby ani ceny nemovitostí už růst netáhnou a opravdu to vypadá, že inflace v USA už Fed ani akciové trhy trápit nemusí.

Další zasedání Fedu nás čeká v září a aktuálně se očekává, že by poprvé po několika letech mohlo dojít k jejímu snížení. Možná dokonce až o 0,5 %.

Očekávání trhu ohledně snižování úrokových sazeb

Obsah obrázku snímek obrazovky, text, řada/pruh, Vykreslený graf
Popis byl vytvořen automaticky

Zdroj: Bloomberg

Současně se očekává, že do konce roku by úroková sazba v USA mohla být už jen dokonce na 4 % a v roce 2025 by pak mělo dojít ke snížení skoro až ke 3 %. 

Místo inflace jsou aktuálně zajímavější a sledovanější čísla ohledně nezaměstnanosti, která by mohla signalizovat případnou recesi. Nezaměstnanost vyšla v srpnu o trochu nižší na 4,2 %, po červencovém růstu až na 4,3 %. Zatím to na zhoršení nevypadá, ale i přesto se očekávalo vytvoření nových pracovních až na 164 tis. a místo toho vzniklo jen 142 tis.

minulém komentáři jsme popisovali inverzní výnosovou křivku a co se historicky dělo poté, co nastala. Konkrétně zatím ve 100 % případů nastala do roka nebo dvou recese. Většinou ale až poté, co se inverzní křivka znovu narovnala (rozdíl byl kladný) a krátkodobé dluhopisy přinášely nižší výnos než ty dlouhodobé.

Přikládám proto aktualizaci, kdy na začátku září klesaly úroky jak na krátkodobých, tak na dlouhodobých státních dluhopisech v USA. 

Rozdíl výnosu mezi 10 a 2 letými US dluhopisy

Obsah obrázku text, řada/pruh, Vykreslený graf, diagram
Popis byl vytvořen automaticky

Zdroj: Fred.org

Ještě donedávna jsme měli inverzní výnosovou křivku, ale dnes jsme již ve stavu, kdy se inverzní křivka narovnala a krátkodobý výnos je tak nižší než výnos dlouhodobých státních dluhopisů. Což je pro ekonomiku a finanční trhy normální stav. 

Index S&P 500 si nakonec za srpen připsal 2,4 %, NASDAQ 100 si připsal 1,14 %. Od začátku září ale oba indexy klesají.

Evropa:

Meziroční míra inflace za měsíc červenec se v Evropě drží na očekávaných 2,6 % a inflační čísla pak znovu potvrzují, že je epizoda vysoké inflace u konce. Za srpen se dokonce očekává pokles inflace jen na 2,2 %.

Zasedání ECB nás čeká v září a zatím není jasné, jak rychle bude ECB pokračovat ve snižování úrokových sazeb.

Meziroční růst HDP v Německu

Obsah obrázku text, snímek obrazovky, řada/pruh, Vykreslený graf
Popis byl vytvořen automaticky

Zdroj: tradingeconomics.com

Německo ale prohlubuje svou recesi a za 2 čtvrtletí 2024 pak mezikvartálně dokonce klesá o 0,1 %. Meziročně se jedná o stagnaci na úrovni 0 %. Stále se jim tak nedaří nakopnout ekonomiku a nepomáhají tomu ani zprávy velkých automobilek jako Volkswagen, který chce ještě více propouštět a omezovat svou výrobu v Německu.

Evropský index MSCI Europe za srpen vyrostl dokonce o 3,95 %.

web | + další příspěvky

Daniel je analytik a nejmladší kolega našeho týmu. Studuje Oceňování podniku na VŠE v Praze. Specializuje se na finanční analýzu a stará se o Diverzo portfolia. Jeho dlouhodobým cílem je vzdělávat veřejnost ve finanční gramotnosti a investování.
Daniel je kromě financí také trenérem v šachovém oddílu TJ Kobylisy.