Blog

Co ovlivňuje trhy od počátku roku?

Vypadalo to, že se po roce 2022 situace na nějakou dobu uklidní a rok 2023 už bude ve znamení postupného růstu. Leden a celkem i únor tomuto klidnému vývoji přispíval a akciové trhy vesměs rostly. Inflace v USA i Evropě už několik měsíců klesá a akciové trhy pomalu, ale jistě stoupají vzhůru.  

V březnu se ale objevily problémy v bankovním sektoru a investoři opět znejistěli. Fed i ECB budou proto nuceni v nejbližších měsících řešit nejenom inflaci a potenciální recesi, ale i samotnou stabilitu bank a finančního systému. Bitcoin z finanční nestability naopak v posledním měsíci těžil.

Inflace a sazby 

V USA vyšla data týkající se meziroční inflace v únoru na 6 % a v Eurozóně na 8,5 %. V obou případech je inflace stále vysoká, ale alespoň je vidět sestupný trend a každý měsíc inflace pomalu klesá. Klesajícímu trendu určitě přispívá snižující se ceny komodit, to znamená ropy, zemního plynu, a snižující se cena elektřiny především v Evropě. K poklesu cen komodit přispěla mírnější zima a díky všeobecnému šetření byla poptávka po nich o něco nižší než v minulých letech. 

Fed i ECB nadále zvyšují sazby a nehodlají v tom v nejbližších měsících polevit. Respektive u Fedu se očekává už jen mírné zvýšení sazeb lehce přes 5 %, u ECB se očekává zvýšení na cca 4 %. Obě centrální banky ale chtějí ponechat sazby na vyšší úrovni po delší dobu.   

Především z Fedu zní, že raději budou držet sazby delší dobu nahoře za cenu recese, než aby začaly sazby snižovat příliš brzy a v důsledku toho by mohla inflace opět vzrůst. 

S tím vším ale investoři vcelku počítají, a proto v lednu a únoru akciové trhy víceméně rostly. V Evropě se akciové indexy téměř dostaly na nová maxima.  

Konflikt na Ukrajině 

Investoři si již na dění na Ukrajině zvykli a zatím nic nenasvědčuje, že by ve válce nastal obrat jedním nebo druhým směrem.  

O mírových jednáních se příliš nemluví a spíše to vypadá, že se Čína a Rusko pomalu sjednocují proti západním velmocem v čele s USA. Tuto tendenci dosvědčuje i nedávné setkání čínského prezidenta s Putinem v Moskvě. 

Očekáváme, že konflikt na Ukrajině bude nadále pokračovat a vztah mezi západem a východem bude pravděpodobně dál napjatý podobně jako tomu bylo v druhé polovině minulého století. Na trhy však tyto údálosti nyní nemají již takový vliv.

Bankovní krize 

Sice nám za leden a únor akciové trhy vesměs rostly a inflace s rostoucími sazbami začala klesat, na světlo světa se ale v důsledku rostoucích sazeb vyrojil nový problém. Zkráceně bychom ho mohli nazvat finanční krize 2.0 a jedná se o největší finanční krizi od samotné finanční krize v roce 2008 a 2009. 

Dnešní bankovní krize je ale úplně jiná než ta v roce 2008. Regulace bank je mnohonásobně vyšší a banky mají více peněz a rezerv na vyplacení svých klientů. 

V roce 2008 se banky dostávaly do problémů z důvodu poklesu cen nemovitostí, a především složitých hypotečních derivátů. Nikdo pořádně nevěděl, jakou skutečnou hodnotu tyto deriváty mají, a to bylo příčinou bubliny, která po několika letech v roce 2008 splaskla. 

Proč v březnu začaly krachovat banky v USA? 

Současný problém bank a jiných finančních institucí se týká především těch, které vklady od střadatelů investují převážně do dluhopisů a finančních derivátů s dlouhou splatností. Například 10 nebo i 20 let.  

Jedná se sice o bezpečné instrumenty z pohledu úpadku protistrany, ale nemusí být dostatečně likvidní a především mohou být vcelku volatilní. Pokud jsou drženy do splatnosti, pak banka nic neztratí, pokud ale rostou úrokové sazby, pak cena těchto dluhopisů klesá, což je problém pokud ve stejnou dobu chtějí klienti banky vybrat své vklady. 

Někteří investoři/vkladatelé si tohoto poklesu na dluhopisech v držení banky všimli a usoudili, že by banka mohla mít problémy s vyplácením vkladů. Prvotní strach se přenesl v paniku a vkladatelé začali především z menších a středních bank ve velkém vybírat své prostředky a začal tzv. run na banku

Většina bank měla dostatek prostředků na vyplacení vkladatelů, Silicon Valley ani Signature bank však dostatek peněz neměly a americký úřad pro pojištění vkladů (FDIC) obě banky uzavřel dříve, než došlo k jejich krachu.  

Jak situaci vyřešil Fed? 

Vkladatelé jsou ve Spojených státech pojištění ze zákona do výše 250 000 USD. Bohužel ale spousta vkladatelů měla v těchto bankách více peněz a hrozilo, že o své vklady přijdou.  

S cílem zachování stability finančního systému tak pár dní na to FDIC s Fedem oznámili, že zachrání veškeré peníze, které v těchto bankách měli vkladatelé uloženy. A to i nad rámec pojištění 250 000 USD.

Do problémů se dostávají především menší regionální, anebo středně velké banky v USA. Naopak z toho těží dobře kapitalizované a stabilní velké banky typu JP Morgan nebo Bank of America. 

Pro zmírnění aktuálních problémů navíc Fed vytvořil speciální program, díky kterému mohou banky uložit část svých nelikvidních dluhopisů výměnou za okamžitou likviditu, aby díky tomu měly na případné větší výběry od klientů. 
Více informací o tomto speciálním programu naleznete přímo na webových stránkách Fedu.

Ekonomové se nyní nemohou shodnout na tom, jestli se jedná o kvantitativní uvolňování (QE). Tedy zda Fed nezačal touto novou likviditou pro banky znovu tisknout peníze. To by mohlo znamenat, že bude pro centrální banku těžší snižovat inflaci, jelikož se zvyšují sazby (mělo by inflaci snižovat), ale současně se zvyšuje objem peněz v ekonomice (mělo by inflaci zvyšovat).

A co Evropa? 

Nejistota ve finančním sektoru se během března postupně přesunula i do Evropy. Nejvíce to odnesla švýcarská Credit Suisse, kterou po velkých výběrech od klientů nakonec po nátlaku regulátorů koupila největší švýcarská banka UBS. Credit Suisse je ale příklad banky, která se potýká s problémy už několik let a za rok 2022 byla ve velká ztrátě. 

Ostatní banky v Evropě mají především díky větší regulaci než v USA dostatek kapitálu na případné větší výběry od jejich vkladatelů a o jejich bezpečí se tak nebojíme. 

Jak na současnou situaci reagoval bitcoin?

Bitcoin reagoval na poklesy a nejistotu v bankovním sektoru pozitivně a za měsíc březen si připsal kolem 25 %. Po delší době se tak bitcoin dočasně vymanil z vysoké korelace s akciemi a dokázal růst i když akcie klesaly.

Současné problémy bank poukazují na nedokonalost frakčního bankovního systému a mnoho investorů vyhledalo bitcoin jako bezpečný přístav finančního systému. Pokud budou problémy bankovního systému přetrvávat a více bank se dostane do problémů, nadále očekáváme že z toho bude bitcoin spíše profitovat.

Závěr: 

Myslíme si, že aktuální bankovní krize není prozatím tak významná, jak se prezentuje. Do problému se dostaly především banky, které špatně alokovaly svůj kapitál a nezvládly řídit riziko, anebo také byly již nějakou dobu v problémech. O stabilitu finančního systému strach nemáme, protože největší banky na světě v čele s JP Morgan nebo Bank of America ale i ty největší Evropské jsou podle nás velmi dobře kapitalizované a aktuální otřesy na ně nemají příliš velký vliv. 

Banky jsou prozatím v bezpečí, především ty velké stabilní a systematicky významné. Tady v Česku se nás problémy bank moc netýkají, protože banky mají velkou část vkladů od klientů uloženou u ČNB a je tedy velmi likvidní a připravená na případné větší výběry.

Fed i ECB teď musí brát v potaz nejen vysokou inflaci, ale potenciální ohrožení stability finančního systému. Kvůli vysokým sazbám mohou na povrch vyplavat i problémy jiných bank a finančních institucí a centrální banky pak budou pravděpodobně donuceny začít znovu ekonomiku stimulovat snižováním sazeb. Což opět podpoří nadále vysokou inflaci.

Aktuálně to ale vypadá, že jsou problémy bank více méně vyřešené a současně se očekává, že bude inflace v následujících měsících pomalu klesat. 

Finanční stabilita je tedy dočasně v pořádku, ale i po nedávném krachu vkladatelé stále více tíhnou k větším bankám a celý finanční systém se tak více centralizuje. Do budoucna zde proto může hrozit příliš velká koncentrace peněz a pravomocí jen do několika největších světových bank.

Ochranu proti tomuto stavu mohou přinést alternativní aktiva typu zlato nebo bitcoin, která stojí mimo současný finanční systém.

Jaké si z toho vzít ponaučení? 

Nesázejte vše na jednu kartu. Mějte účet u větších a stabilnějších bank, raději si založte náhradní účet, na který můžete peníze převést v případě, kdy by vaše banka přicházela do problému. 

web | + další příspěvky

Daniel je analytik a nejmladší kolega našeho týmu. Studuje Oceňování podniku na VŠE v Praze. Specializuje se na finanční analýzu a stará se o Diverzo portfolia. Jeho dlouhodobým cílem je vzdělávat veřejnost ve finanční gramotnosti a investování.
Daniel je kromě financí také trenérem v šachovém oddílu TJ Kobylisy.

lubomir.valik@diverzo.cz | web | + další příspěvky

Lubomír je na jedné straně zkušený poradce, na straně druhé lektor který učí na Vysoké škole Ekonomické v Praze. V Diverzu je garantem investiční strategie, vzdělávání a digitálních aktiv.
Lubomír je také členem Asociace finančních poradců ČR a získal řadu certifikátů a osvědčení od ČNB a profesních organizací.