Blog

Wall Street prahne po kryptu. Další kryptoměnové ETF schváleno.

Došlo k nečekanému schválení cenného papíru navázaného na cenu tokenu druhé největší kryptoměny světa, Etherea. Co toto schválení přinese?

Ještě 3 dny před zasedáním Americké komise pro cenné papíry (SEC) celý trh očekával, že dojde k zamítnutí žádosti. Před předchozím schválení bitcoinového ETF si v kancelářích SEC podávali dveře zástupci jednotlivých fondů, probíhala živá diskuse s regulátorem a byla vidět zvýšená aktivita. V případě Ethereového ETF se nic takového nedělo.

Pak ale z ničeho nic 3 dny před zasedáním, požádala SEC všechny žadatele o doplňující informace, které opět zvedly vlnu naděje a cena etherea za jediný den vyrostla o 25 %. Zástupci firem Black Rock, Fidelity, VanEck a dalších pak museli pracovat bez přestávky, aby vše včas dodali.

Schválení ethereového ETF

Ve čtvrtek 23. května SEC spotové ethereové ETF schválil. Na celém vývoji je zajímavé, že SEC změnil svůj názor o 180 stupňů a zatímco se soudí s velkými firmami na americkém trhu kvůli tomu, která kryptoměna je a která není cenný papír, schválil ethereové ETF, které dlouhodobě zpochybňoval. Existují názory, že k tomu byl předseda SEC, Garry Gensler „donucen“ nejen lobbistickými firmami velkých investičních společností, ale také měnící se politickou situací, která je v USA stále více pro-kryptoměnová. 

Není tomu tak dlouho, kdy kandidát na prezidenta Donald Trump začal přijímat dary na svou kampaň v bitcoinu a na líbivé sliby ohledně kryptoměn sbírá stále více hlasů mladých voličů. Z kryptoměn se v USA stává postupně politické téma.

Start prodeje nového ETF

Na samotný prodej ethereového ETF si ještě dlouho počkáme, protože současné schválení zahrnuje především zalistování tickerů na burzy a nikoli samotný prodej. Fondy tak mají před sebou ještě dost papírování, než toto ETF dostanou do prodeje. 

Je také důležité uvést, že tyto cenné papíry jsou zatím k dispozici jen pro trh v USA. V Evropě se koupit nedají. Pokud chce český investor získat expozici v bitcoinu nebo ethereu, je stále nejjednodušší způsob přímý nákup například prostřednictvím kryptoměnové směnárny. Existují již i evropské ETC (Exchange traded commodity) pro bitcoin a můžeme očekávat i pro ethereum, ale tyto nástroje určitě nebudou moci nabízet investiční zprostředkovatelé regulovaní ČNB. Poradcům tedy zůstává možnost natipování klienta do směnárny, například přes specializovanou službu pro finančníky a jejich klienty jako je 21M Finance.

Extrémní úspěch bitcoinu

Není divu, že mají fondy o prodej ethereového ETF takový zájem, když bitcoinové ETF zaznamenalo extrémní úspěch. Jen během 2 měsíců do něj přiteklo více než 28 miliard dolarů, přeskočilo hodnotu ETF na stříbro a zapsalo se do historie jako nejúspěšnější ETF vůbec. U Etherea s takový úspěch sice očekávat nedá, ale i tak bude příliv kapitálu enormní.

web | + další příspěvky

Viktor sleduje kryptoměny od roku 2014. Během té doby pracoval jako šéfredaktor odborného portálu oPojištění.cz. V Diverzo má na starosti školení v oblasti kryptoměn a marketing Diverzo a Diverzo Academy. Zároveň působí jako Key Account Manager kryptoměnové směnárny Divex.

Viktor je rovněž členem České kryptoměnové asociace a podílí se na rozvoji edukace kryptoměn.